VPN چیست؟
شک ندارم بهخاطر شرایط و محدودیتها بارها مجبور شدید از VPN (Virtual Private Server) برای تغییر IP و دور زدن محدودیتها برای دسترسی به سایتهای مختلف استفاده کنید و بیشتر شما دراینخصوص به درجه استادی رسیدهاید.
اما احتمال میدهم علاقهمند باشید از VPS یا سرور خصوصی مجازی اطلاعات بیشتری باشید و بهخاطر همین دارید این مقاله آموزشی را میخوانید. تو این مقاله به شما میگم تفاوت vpn و vps چیست؟ و استفاده از کدام یک برای شما بهتر می باشد.
دوستان، جالب است بدانید که هدف اولیه از ساخت شبکه خصوصی مجازی یا همان VPN معروف اصلاً دور زدن محدودیتها نبود!
متخصصین اینترنت سعی داشتند که با ایجاد یک شبکه خصوصی بین کامپیوترهای یک شرکت در درون اینترنت آنها را بهصورت مجازی به هم وصل کنند
به زبان ساده تلاش داشتند که همانطور که در درون ساختمان یک شرکت کامپیوترها را با کابل شبکه به وصل میکنند، در درون اینترنت نیز بتوانند با کابلهای مجازی و نامرئی همین کار را انجام دهند تا افراد در آن شبکه خصوصی مجازی بتوانند بهراحتی و در هر نقطه جهان به هم وصل بشوند و فایل و اطلاعات به هم ارسال کنند.
اما اتفاقی که این وسط افتاد که خیلی هیجانانگیز است این هست که زمانی که کامپیوتری عضو این شبکه خصوصی بشود میتواند از اینترنت متعلق به سرور VPN استفاده کند.
انگار یک تونل از دل اینترنت به سمت کامپیوتر شما کشیده بشود و کامپیوتر یا تلفن هوشمند شما را از داخل این تونل نامرئی و ایمن به آن سرور VPN وصل کند و به شما اجازه میدهد از اینترنت آن استفاده کنید و شد شروع مسیری برای دور زدن محدودیتهایی که کشورها یا سایتها برای کاربران اینترنت خود ایجاد کرده بودند.
پس VPN یا شبکه خصوصی مجازی یک شبکه خصوصی است که بر روی یک شبکه عمومی اینترنت ایجاد میشود.
مزایای استفاده از VPN چیست ؟
VPNها برای افزایش امنیت و حفظ حریم خصوصی در حالت آنلاین استفاده میشوند.
همچنین میتوان از آنها برای دسترسی به محتوای خاص منطقهای استفاده کرد که ممکن است در غیر این صورت در کشور خود در دسترس نباشد.
این رو در نظر بگیرید که هکرها نمیتوانند به آدرس کامپیوتر شما در اینترنت یا همان IP address شما دسترسی پیدا کنند و زمانی که شما در حال گشتوگذار در اینترنت هستند در واقع آدرس سرور VPN است که در سایتهای مختلف ثبت میشود.
VPS چیست؟
دوستان VPS که مخفف Virtual Private Server یا سرور خصوصی مجازی نیز به آن میگویند بخشی از یک کامپیوتر سرور در اینترنت است.
بهواقع کامپیوترهای سرور، کامپیوترهای قدرتمندی هستند که بهصورت ۲۴ ساعته در اینترنت روشن بوده و به اینترنت پرسرعت متصل هستند و توسط شرکتهای بزرگ اینترنتی در مراکزی با تدابیر امنیتی به اسم دیتاسنتر نگهداری میشوند.
این سیستم از لحاظ سختافزاری خیلی قوی تر از کامپیوترهای داخل خانههای ما هستند.
حالا صاحبان این کامپیوترها با استفاده از نرمافزارهایی و بهصورت مجازی این کامپیوترها را تبدیل به چند کامپیوتر مستقل مجازی میکنند که هرکدام دارای حافظه و هارددیسک و پردازنده مجازی مستقل هستند.
منابع آن کامپیوتر سرو اصلی بهصورت نرمافزاری بین این سرورهای مجازی تقسیم شده است و همه آنها مستقل هستند و با هم تداخل ندارند.
حالا یک سرور مجازی را میتوان بهصورت ساعتی یا ماهانه اجاره کرد. برخلاف سرور اختصاصی، در واقع با کمک سرور مجازی سختافزار را بین چند نفر تقسیم میشود.
این به این معنی است که سرور خصوصی مجازی یا همان VPS که اجازه میدهند هر کاری که خواستید با آنها مثل یک کامپیوتر انجام دهید و سایر سرورهای مجازی همسایه روی سرور اصلی تحتتأثیر همدیگر قرار ندارند.
به سرورهای مجازی “ماشینهای مجازی” نیز گفته میشود. نرمافزاریهایی وجود دارند که شبیهسازی چند سرور مجازی را روی یک سرور فیزیکی انجام میدهند.
سرورهای مجازی بدین ترتیب کار میکنند که به مالک سرور میتواند چندین سیستمعامل را روی یک سرور واقعی و فیزیکی همزمان اجرا کند و هرکدام را به یک مشتری مجزا اجاره دهد.
به این معنی است که هرگز مجبور نیستید برای کارهای خود یک سختافزار گرانقیمت و سرور واقعی اجاره کنید.
سرورهای مجازی مزایای زیادی نسبت به سرورهای فیزیکی دارند. واضحترین آنها قیمت است. با استفاده از سرورهای مجازی بهجای سرورهای فیزیکی میتوانید تا ۹۰ درصد در بودجه خود صرفهجویی کنید.
پس سرورهای مجازی نوعی سرور هستند که با تقسیم منابع یک سرور فیزیک و واقعی ایجاد میشوند از آنها بهعنوان سرورهای ابری نیز یاد میشود.
و یکی از این منابعی که بین سرورهای خصوصی مجازی یا همان VPSها از سرور فیزیکی تقسیم میشوند اینترنت سرور اصلی است. یعنی اگر سرور اصلی هرجای دنیا باشد و شما مالک یکی از سرورهای مجازی درون آن شوید. اینترنت شما نیز از همان سرور تأمین میشود.
مثلاً اگر سرور اصلی در آلمان باشد بدیهی است که اینترنت تقسیم شده بین سرورهای مجازی روی آن نیز متعلق به کشور آلمان است.
چگونه میتوان به VPS وصل شد؟
بهراحتی توسط نرمافزار windows remote desktop connection با دادن آدرس آیپی سرور VPS و واردکردن نام کاربری و کلمه عبور خود از راه دور در یک پنجره مستقل به کامپیوتر VPS وصل میشوید.
میدانم که الان چشمان شما دوست عزیزم برق میزند و از خود میپرسید پس از سرور مجازی نیز میتوان برای تغییر IP و دور زدن محدودیتها استفاده کرد؟
پاسخ من به این سؤال مثبت است.
تفاوت vpn و vps چه می باشد؟
به زبان ساده vpn یک سرویس است که عمدتا” برای پنهان کردن آدرسIP واقعی شما و دور زدن محدودیتها استفاده میشود.
اما VPS یک مدل سرور و کامپیوتر به فرم مجازی می باشد که روی آن وب سایتها و وب اپلیکیشن ها اجرا میشوند و هدف از VPS پنهان کردن هویت و IP شما نبوده است.
اما چون یک کامپیوتر مستقل مجازی با آدرس IP ثابت می باشد می تواند گاهی خیلی بهتر از VPN محدودیت هایی را که بعضی شرکتها و سایتها برای کشور ما در نظر گرفته اند دور بزند . دلیل آن هم این است که عملا” شما از راه دور به یک کامپیوتر در خاک یک کشور دیگر متصل میشوید و صاحبان سایت هایی که از طریق VPS وارد آنها میشوید هرگز نمیتوانند متوجه این موضوع بشوند.
مزایای خرید vps
در زیر چند نمونه از نحوه استفاده از سرورهای مجازی و تفاوت vpn و vps را بیان میکنم
– امنیت VPS نسبت به VPN بسیار بالاتر است
دوستان فکر نکنید وقتی با VPN وارد سایتی میشوید صددرصد هویت شما پنهان میماند اصلاً اینطور نیست. اطلاعاتی مثل ساعت کامپیوتر شما، زبان پیشفرض کامپیوتر شما و خیلی موارد دیگر را هر سایتی که با مرورگر وارد آن شوید میتواند متوجه شود.
به همین دلیل است که خیلی سایتها مثل پی پال، فاینانس و … مثل آب خوردن تشخیص میدهند شما از VPN استفاده میکنید و شما را بلاک میکنند.
بعلاوه چون شما زمانی که از VPN غیر آیپی ثابت و رایگان استفاده میکنید هر از مدتی آدرس آیپی شما عوض میشود. امروز سایت میبیند از آلمان وارد شدهاید و چند ساعت بعد از آمریکا دارید وارد میشوید.
قطعاً فکر نمیکند که شما قالیچه حضرت سلیمان دارید و متوجه میشود که هویت اصلی خود را مخفی کردهاید و دسترسی شما را به سایت خود میبندند.
اما VPS که به شما اجاره داده میشود تا زمانی که آن را تمدید کنید دارای آدرس آیپی ثابت است فرقی ندارد شما تهران باشید یا شیراز یا اصفهان از هر جا که به VPS خود وصل بشوید آیپی VPS عوض نخواهد شد.
بعلاوه چون صفحه کامپیوتر VPS خود را بهصورت یک پنجره مستقل در کامپیوتر خود دارید، اگر بخواهید در اینترنت وارد سایتهایی شوید که خدمات خود را به شهروندان کشور ما ارائه نمیدهند.
هیچ مشکلی پیش نمیآید چون اطلاعاتی که از طریق مرورگر در خصوص ساعت کامپیوتر، منطقه جغرافیایی و غیره به آن سایتها داده میشود صددرصد متعلق به کامپیوتر VPS شما خواهد بود و آن سایتها هیچ راهی برای تشخیص هویت اصلی شما ندارند چون شما عملاً” دارید با یک کامپیوتر سرور مجازی از یک کشور دیگر به آنها متصل میشوید.
با کمک VPSها شما میتوانید سرویس میزبانی سایت برای خود یا دیگران راهاندازی کنید
در حالت عادی شما برای داشتن یک وبسایت، فضایی باید در یک کامپیوتر سرور اینترنت داشته باشید که معمولاً با نرمافزارهای خاصی فضای درون سرورهای را تقسیم میکنند و در اختیار سایتهای مختلف قرار میدهد که به زبان ساده به این روش، هاست اشتراکی یا میزبانی اشتراکی میگویند.
اما وقتی VPS دارید تمام فضا و امکانات آن مثل یک کامپیوتر مجزا است و این امکان وجود دارد برای خود یا دیگران چندین سایت راهاندازی کنید و آنها را مدیریت کنید.
دوستان من توی شرکتم بیش از ده سال است از انواع سرور و VPS برای راهاندازی سایتهای اینترنتی و نرمافزارهای تحت وب استفاده میکنم و یکی از کاربردهای مهم VPS برای خود من همین موضوع راهاندازی سایتهای مختلف در VPS است.
نحوه انتخاب بین VPN یا VPS
این دو سرویس بسیار متفاوت هستند و مزایای متفاوتی را ارائه میدهند. شما باید بهدقت مزایا و معایب هر سرویس را بسنجید تا مشخص کنید کدام یک برای نیازهای شما بهترین است.
VPNها نوعی امنیت آنلاین را ارائه میدهند که هویت و کشور شما را تا حدودی و نه کاملاً مخفی میکنند.
آنها دادههای بین شما و سایت موردنظر شما را رمزگذاری میکنند تا فقط کامپیوتر یا تلفن هوشمند شما بتواند آن را رمزگشایی کند، و از رمزگذاری درجه نظامی استفاده میکنند تا اطمینان حاصل کنند که هیچکس دیگری نمیتواند به آن دسترسی پیدا کند.
همچنین VPNها میتوانند بهعنوان یکلایه حفاظتی اضافی در هنگام استفاده از شبکههای Wi-Fi عمومی مانند کافیشاپها یا فرودگاهها استفاده شوند.
قیمت VPNها عموماً” ارزانتر از VPSها (سرورهای مجازی) هستند اما سطح امنیت یا حریم خصوصی یکسانی را ارائه نمیدهد..
vps بیشتر شبیه یک کامپیوتر مجازی راه دور و سرویس میزبانی است که در آن بهجای خرید مستقیم یک سرور فیزیکی، بخشی از آن سرور اجاره میکنید.
حالا یکی از کاربردها و مزایای داشتن این کامپیوتر مجازی مستقل در دل یک سرور این است که با درجه بالایی از امنیت میتوانید با آیپی سرور مثلاً با آیپی سرور آلمان به سایتهای دیگر وصل شوید و دیگر نگران افشای هویت خود نباشید.
نحوه انتخاب بین VPN یا VPS
این دو سرویس بسیار متفاوت هستند و مزایای متفاوتی را ارائه میدهند. شما باید بهدقت مزایا و معایب هر سرویس را بسنجید تا مشخص کنید کدام یک برای نیازهای شما بهترین است.
VPNها نوعی امنیت آنلاین را ارائه میدهند که هویت و کشور شما را تا حدودی و نه کاملاً مخفی میکنند.
بهترین سایتهای خرید VPS در ایران کدام هستند؟
شرکتهای زیادی در ایران کار فروش VPS ایرانی و خارجی را انجام میدهد. اما نکات مهم زیادی را باید در زمان انتخاب شرکت و فراهم کننده خدمات VPS در نظر بگیرید که من در مقاله👈 بهترین سایت های خرید vps در ایران کاملا” این موضوع را توضیح دادم که چگونه باید با توجه به نیازی که دارید یک شرکت فراهم کننده خدمات هاستینگ VPS را انتخاب کنید.
نتیجهگیری: کدام یک را باید برای نیازهای خود استفاده کنید vps یا vpn؟
اگر در اینترنت حضور معمولی دارید و میخواهید از سایتهایی که کشور ما را از سرویسهای خود محروم کردهاند استفاده کنید و خیلی لورفتن مکان واقعی شما برایتان مهم نباشد میتوانید از VPN استفاده کنید.
اما اگر در وب حضور جدی دارید و میخواهید با آن کسب درآمد کنید و از سایتهایی که شما را به دلیل حضور در کشورمان از خدمات خود محروم کردهاند استفاده کنید اکیداً توصیه میکنم از سرور مجازی VPS استفاده کنید. سایتهای مثل پی پال، باینانس، صرافیهای آنلاین خارجی، opensea و غیره ازایندست هستند.
دقت کنید دوستان که آیپی VPS که میخرید از لحاظ جغرافیایی با آیپی سرور اصلی VPS شما مشابهت دارد یعنی اگر سرور اصلی شما در خارج از کشور باشد آیپی سرور مجازی شما هم متعلق به خارج کشور خواهد بود.
بنابراین این خطر برای شما وجود داشته باشد که با افشای مکان جغرافیایی شما اطلاعات شخصی و هویت شما فاش شود، و اکانت شما توسط سایتهای خارجی بسته شود، ممکن است بخواهید یک سرور مجازی در آنسوی کره زمین بهمنظور پنهان کردن هویت خود تهیه کنید.
مزیت اصلی VPS نسبت به VPN برای امنیت ارتباطات چیست؟
اگر مرورگر شما امن نباشد و نشتی داشته باشد یا VPN شما ضعیف باشد امکان آشکار شدن آدرس IPی شما وجود دارد. اما چون VPS یک کامپیوتر سرور مجازی است که از راه دور به آن وصل می شوید در بدترین حالت تنها آدرس آن سرور مجازی راه دور برای صاحبان سایتها مشخص می شوند نه آدرس IP واقعی شما.
آیا VPS گرانتر از VPN است؟
معمولا بله. چون در حالت استفاده VPS شما هزینه اجاره یک کامپیوتر سرور مجازی را پرداخت میکنید و از تمام امکانات آن مثل راه اندازی سایتها نیز می توانید استفاده کنید ولی در زمان استفاده از VPN شما هزینه یک سرویس امن سازی ارتباطات را میپردازید و کاربرد دیگری برای شما ندارد. پس به این دلیل معمولا VPS کمی گرانتر از VPN میباشد.
متخصص نرم افزار و دیجیتال مارکتینگ – فعال و مشاور در حوزه کسب و کارهای آنلاین