میدانیم که در کسب و کارهای سنتی شروع کار بدون سرمایه سخت است. چیزهایی مثل اجاره مکان، خرید تجهیزات لازم، استخدام نیروی انسانی و غیره هزینههای سنگینی دارند، ولی شروع کسب و کار اینترنتی در شروع بهمراتب به سرمایه کمتری نیاز دارند و ریسک اولیه بسیار کمی دارند و این یکی از مزیتهای راهاندازی کسب و کار اینترنتی است.
من تو این مقاله خلاصه تجربه عملی خودم را در خصوص راه اندازی کسب و کار آنلاین با سرمایه کم و بهصورت کامل در اختیار شما دوست عزیزم قرار میدهم. این مسیری بود که از گذر از شغل کارمندی تا رسیدن به یک شغل کامل اینترنتی طی کردم.
شما دوست عزیزم با خواندن و یاد گرفتن تجربیات من در خصوص راهاندازی کسب و کار اینترنتی، نیازی نیست زمان و سرمایه خودتان را برای آزمونوخطا به هدر دهید، پس در ادامه این آموزش همراه باشید.
مرحله 1: انتخاب موضوع در شروع کسب و کار اینترنتی
ببینید دوست من همانطور که گفتم کار اینترنتی و ایجاد یک شغل اینترنتی نیاز به دانستن یک سری اصول دارد که با درک این اصول که قبلاً توسط افراد دیگر تجربه شده شما دیگر نیاز ندارید راهرفته را با آزمونوخطا تست کنید و با دانستن و استفاده از این تجربهها میتوانید مسیر کسب و کار اینترنتی خودتان رو خیلی سریعتر پیدا کنید.
اولین مورد انتخاب موضوع کسب و کار آنلاین است. موضوعی که برای کسب و کارت انتخاب میکنی باید حتماً سه شرط مهم زیر را داشته باشد:
شرط اول اینکه ببینید به چه موضوعی علاقه دارید؟
آیا آدم درونگرایی هستی و دلت میخواهد کمتر در زمان کار با مردم در ارتباط باشی؟ آیا از کاری که پشت کامپیوتر انجام بشود مثل گرافیک، برنامهنویسی، مدیریت سایتهای اینترنتی خوشتون مباد؟
آن چه کاری است که حتی اگر پول هم بهتان ندهند از انجامش خسته نمیشوید؟ موضوع کار اینترنتی باید مورد علاقه شما باشد و الا بعد از مدتی خسته میشوید.
نباید فقط بخاطر پول موضوع کسب و کار آنلاین خود را انتخاب کنید چون عشق و علاقه به کاری که انجام میدهید موتور محرک و کلید پیشرفت شما در سالهای بعد خواهد بود.
شرط دوم این هست که آیا بازاری برای علاقه شما وجود دارد؟
فرض کنید یکی از کارهایی که دوست دارید و یادداشت کرده اید پرورش گل و گیاه می باشد. در این مرحله باید ببینید آیا برای موضوع پرورش گل و گیاه به اندازه کافی مخاطب و مشتری هست؟
آیا اگر درمورد کارتان در شبکه های اجتماعی یا یک وب سایت محتوا تولید کنید آیا کسی هست که آنرا ببیند؟پس باید به اندازه کافی مخاطب برای علاقه شما وجود داشته باشد و اینطور نباشد که یک علاقه ای باشد که مخاطب کافی نداشته باشد.
شرط سوم آیا بازار هدف شما قابلیت کسب درآمد و پول سازی دارد؟
از خود بپرسید حتی اگر موضوعی هم موردعلاقه من باشد و بهاندازه کافی مخاطب داشته باشد آیا میتوان در خصوص آن موضوع سرویس، خدمت یا کالایی را به مردم فروخت؟
در ادامه همان مثال گل گیاه دیدیم که بهاندازه کافی مخاطب در اینترنت دارد و همچنین میتوان از طریق فروش خدمات و کالاهایی مثل دادن مشاوره، فروش اینترنتی وسایل نگهداری از گلوگیاه مثل گلدان، خاک و دورههای دیجیتالی از آن کسب درآمد کرد.
پس الان در این مثال به موضوعی برخورد کردیم که هر سه شرط لازم را دارد، بنابراین میتوانید از آن برای شروع بیزینس آنلاین خودتان استفاده کنید.
مرحله 2: چگونه مهارتهای موردنیاز را شروع کسب و کار اینترنتی را یاد بگیریم؟
خیلی از مهارتهای موردنیاز برای شروع کسب و کار آنلاین بهصورت رایگان روی یوتیوب و گوگل قابل جستجو و یادگیری هستند
اما بهتر است برای جلوگیری از اتلاف وقت از دوره های دیجیتالی هدفمند در خصوص موضوع کسب و کار خود نیز استفاده کنید چون بعضا” خیلی اطلاعات پراکنده هستند و شما نمی دانید که از کجا باید فرایند یادگیری را شروع کنید.
اما اینجا یک نکته خیلی مهم وجود دارد.
شما نباید برای شروع کسب و کار اینترنتی خود منتظر یادگیری کامل مهارت مرتبط با آن بمانید و بخواهید پس از یادگیری کامل، کار خود را شروع کنید.
بگذارید با ذکر یک مثال کاملاً این را شفاف کنم.
فرض کنید موضوع موردعلاقه شما طراحی لوگو و گرافیک کامپیوتری برای پیجهای اینستاگرام اشخاص یا کسب و کارهای دیگران باشد.مشخص است که در این مثال شما نیاز دارید نرمافزاری مثل فوتوشاپ را یاد بگیرید.
برای پیشرفت سریع باید بهمحض یادگیری هر مطلبی در فوتوشاپ دانش خود را در یک پروژه تستی و شخصی یا کاری اجرا کنید تا از این راه بیشتر و بهتر یاد بگیرید.
دوست من مسیر یادگیری یک مسیر بیپایان است. خیلی وقتها ما وارد تله یادگیری میشیم یعنی بهجای اینکه از اطلاعاتی که یاد گرفتیم همین الان استفاده عملی کنیم، با خودمان میگوییم که نه دانش من هنوز کافی نیست و باید بیشتر یاد بگیرم و انشالله بعد از یادگیری کامل از طریق آن کسب درآمد خواهم کرد.
این تفکر کاملا” اشتباه است. چون شما باید از دایره امن خودتان خارج بشوید و آنچه اکنون میدانید در عمل اجرا کنید تا رشد کنید و بهتدریج و در طی مسیر پیشرفت در کار خود سعی کنید بیشتر یاد بگیرید، نه اینکه در همان ابتدای کار متوقف شوید و فقط یاد بگیرید و هیچ کار عملی با دانش خود انجام ندهید.
مرحله 3: در تجارت آنلاین خود از کمالگرایی پرهیز کنید.
دوستان کمالگرایی بهظاهر واژه زیبایی است اما در باطن یک سم مهلک برای هر کسب و کاری بخصوص کسب و کار اینترنتی است.
دنبال این نباشید که بهترین وبسایت را برای کار خود ایجاد نمایید. اصرار نکنید دهها دوره آموزشی شرکت کنید. با یادگیری مطالب رایگان روی اینترنت و سپس شرکت در یک دوره اینترنتی که به تولیدکننده دوره آن اطمینان دارید سریع وارد فاز عمل و اقدام شوید.
حتماً با کمترین هزینه کار را شروع کنید. فرض کنید تصمیم میگیرید یوتیوبر شوید و تبدیل به یک اینفلوئنسر اینترنتی یوتیوب بشوید.
اما یکم که فکر میکنید ممکنه بگید باید یک کامپیوتر قوی بخرم یا باید سیستم نورپردازی عالی داشته باشم یا ادیت فیلمهای من باید افکتهای خفن و خیلی جذاب داشته باشند.
اما تمام اینها یعنی کمالگرایی و همانطور که گفتم در شروع کسب و کار اینترنتی کمالگرایی بر ضد شما و پیشرفت شما عمل خواهد کرد.
خود من زمانی خیلی دچار کمالگرایی بودم و از آن ضربه خوردم اما بهتدریج خودم را اصلاح کردم.
مثلاً زمانی که تصمیم گرفتم آموزشهایی را در یوتیوب قرار بدم جز میکروفن خوب هیچ چیزی نخریدم و سریع کار را شروع کردم. بهتدریج همه چیز بهتر خواهد شد.
پس با هرچه که دارید و هرجا که هستید همینالان شروع کنید.
مرحله 4: برنامه شروع کسب و کار اینترنتی خود را مکتوب کنید
اگر قرار است یک نویسنده اینترنتی باشید یا یک سایت تجارت الکترونیک برای فروش لوازم ورزشی ایجاد کنید یا هر کار اینترنتی دیگری انجام دهید، حتماً در شروع کسب و کار اینترنتی خود لیست اهداف و گامهای کسب و کار خود را در یک چک لیست یادداشت کنید یا داخل فایل اکسل یا ورد لیست کارهای خود را ثبت کنید که نمونه آنها را در پایین این مقاله برای شما قرار داده ام.
زمانی که چیزی مکتوب میشود قدرت پیدا میکند. بعلاوه اینقدر در زندگی روزانه همه ما موضوعات مختلف و نویز و حواسپرتی وجود دارد که بعد از مدتی سر نخ را گم میکنید.
اما وقتی شما کارهای موردنیاز برای توسعه کسب و کار اینترنتی خودتان را یادداشت کنید هر از مدتی میتوانید به آن مراجعه کنید و ببینید در چه موقعیتی قرار دارید.
نکته مهم بعدی این است که فقط لیست اهداف و گامهای کسب و کار خود را ننویسید در کنار آن یک لیست مهمتر باید باشد به نام لیست اقدامات انجام شده که برای هر زیر هدف بهصورت روزانه، هفتگی و ماهانه باید ثبت شود.
چون هدفگذاری بدون اقدام عملی هیچ خروجی واقعی به شما نخواهد داد. به همراه برنامهریزی مقدسترین کلمه در هر کاری اقدام عملی می باشد.
مرحله 5: برای آغاز کسب و کار اینترنتی خود سیستم بسازید و بهصورت سیستماتیک کار کنید.
از نرمافزارها مایند مپ (نقشه ذهنی) استفاده کنید،کارهای خود را در نرمافزارها (to do) برای ثبت تسک ها و کارها ثبت کنید. برای انجام هر کاری در کسب و کارتان چکلیست درست کنید.
بهعنوان مثال برای ساخت و تولیدمحتوا در سایت فروشگاه اینترنتی، یا اینتستاگرام خود یک روال مشخص در فایل اکسل ایجاد کنید و اسم آنرا چک لیست تولید محتوا بگذارید و نام محتواهایی که باید تولید کنید بعلاوه زمانبندی انتشار آنها را در آن ثبت کنید.
اگر فردا خواستید نیرویی استخدام کنیدداشتن چک لیست و مستندات به شما کمک میکند نفر بعدی با کمک همان فایلهای اکسل و ترتیب انجام کارها بتواند خیلی سریع تر به کسب و کار شما اضافه شود و با کمترین خطا یا سؤال کردن بیمورد، به شما کمک کند.
وقتی بهصورت سیستمی کار کنید در آینده راحتتر میتوانید کار خود را توسعه بدید و نیروهای جدید به دلیل وجود داشتن روال و چکلیست و سیستم کمتر نیاز به آموزش خواهند داشت و سریعتر خودشان را در راستای کسب و کار اینترنتی شما سازگار خواهند کرد و شما خیلی بهتر کارهای واگذار شده را مدیریت خواهید کرد.
مرحله 6: در مسیر رشد بیزینس آنلاین خود استمرار داشته باشید.
کارهای اینترنتی اینگونه نیست که یکشبه نتیجه بدهند. میتوانم بگویم ایجاد کسب و کار اینترنتی خیلی شبیه کشاورزی است.
شما امروز میکارید و چند ماه بعد برداشت میکنید. به دنبال نتایج کوتاهمدت نباشید و زود خسته نشید. در مسیر درست استمرار داشتن کلید موفقیت شما است.
استمرار همان میخی است که اگر شش ماه به دیوار با دست آن را مرتباً بزنید، میبینید بعد از شش ماه دیوار به آن محکمی را سوراخ کرده است.
اتفاقات بزرگ یکشبه رخ نمیدهد. ضربالمثلی است که میگوید شهر رم یکشبه ساخته نشد. یکی از رازهای موفقیت در بیزینس آنلاین استمرار و تکرار فعالیتهای درست و کوچک و هدفمند در طول زمان است.
مرحله 7: شبکهسازی کنید و برند خود را بسازید
در تنهایی و جدا از دیگران کار نکنید. در شبکههای اجتماعی به اسم خودتان صفحه بسازید همهجا و همهوقت در خصوص کارتان با بقیه صحبت کنید.
از هر کانالی که پیدا میکنید خودتان را در معرض دید مخاطبان واقعی خودتان قرار دهید.
با آدمهایی که مثل شما فکر میکنند و یا شما را کامل میکنند در ارتباط باشید. مثلاً اگر گرافیست شدید نباید منتظر بمانید مردم شما را پیدا کنند. شما با تولید محتوا و حضور مستمر در همه شبکههای اجتماعی خود را به مخاطبان خویش معرفی کنید تا نمونه و کیفیت کار شما را ببینند و از تبلیغ برای برند خود و کسب و کارتان پس از اینکه به درآمد زایی رسیدید غافل نشوید.
مرحله 8: ایده کسب و کار خود را در آغاز تست کنید
قبل از اینکه سرمایه زیادی وارد کار خود بکنید حتماً ایده خود را تست کنید برای تست ایده روشهای علمی وجود دارد بهعنوانمثال کتاب تست مامان یکی از کتابهایی است که به شما یاد میدهد ایده خود را محک بزنید. توصیه میکنم این کتاب را بخوانید تا متوجه باشید که ایده کسب و کار خود را چگونه تست کنید.
مرحله 9: عمل و اجرا خیلی مهمتر از ایده کسب و کار است
اگر ایده 5 درصد مهم باشد 95 درصد اقدام و اجرای صحیح است. گاهی نگران این هستیم که اگر ایده خود را مطرح کنیم ایده ما دزدید میشود.
میخواهم بگم الان اکثر کسب و کارهای موفق مثل فیسبوک، اسنپ، علیبابا، دیجیکالا و غیره همه کپی یک ایده دیگر بودهاند اما خیلی خوب اجرا شدهاند.
شما درهرصورت هر ایده خفنی هم داشته باشید ایده شما توسط کسانی کپی کاری خواهد شد. اما جایی که باعث تفاوت بین اجراکنندگان ایده میشود همان اجرای عالی تر ایده خواهد بود.
مرحله 10: آیا شروع کسب و کار با دستخالی یا با سرمایه صفر ممکن است؟
تمام مواردی که بیان کردم باید در نهایت منجر به درآمد و خلق ثروت برای شما گردد و علاقهای که به کسب و کار تبدیل گردد بهترین مدل است.
خوبی کسب و کار آنلاین این است که برای شروع معمولاً سرمایه و هزینه کمی نیاز دارند. مثلاً ایجاد یک سایت با وردپرس یا ایجاد یک صفحه در شبکه اجتماعی اینستاگرام یا حتی استفاده از فروشگاهسازها در شروع نیاز به سرمایه چندانی ندارند.
اما بدون هیچ سرمایهای و با صفر مطلق واقعاً شروع یک کسب و کار اینترنتی سخت است. خود من در ابتدای شروع کسب و کار اینترنتی خودم مدتی کارمند بودم تا حداقل سرمایه را برای تحقق ایدههایم به دست آوردم.
پس هیچ اشکالی ندارد که شما استارت کسب و کار خودتان را در کنار شغل فعلی خود و در ساعات فراغت کار روی کسب و کار اینترنتی خود را آغاز کنید و بهتدریج انرژی خود را بیشتر به سمت کسب و کار اینترنتی خودتان ببرید.
جمعبندی و نتیجهگیری:
توی این مقاله آموزشی من موارد مهم و لازم را برای شروع کسب و کار اینترنتی و بیزینس آنلاین بیان کردم. اینکه چه اصولی را باید رعایت کنیم که یک بیزینس آنلاین را برای خودمان راهاندازی کنیم و آن را رشد بدهیم.
یاد گرفتیم چطوری بهترین ایدهها را با توجه علاقهمندی خودتان محک بزنید و انتخاب کنید و چگونه مسیر درست را در شروع کسب و کار آنلاین انتخاب کنید. نظر شما چیست دوست من؟ آیا موارد دیگر هم هست که باید به آنها نیز توجه کنیم؟
💡 نظرت رو حتماً برای من و سایر دوستان بنویس تا همه استفاده کنیم.